Prosím o radu, kde se získají semínka nebo rostlinky šalvěje lékařské k pěstování, jinak bych se řídila výborným návodem od Janko39
Nejlépe a nejrychleji je vypěstovat rostlinku z řízku, odebraný ze staré rostliny. Rostlinek mám v Čejkovicích u Znojma dost, ale nevím odkud jste Vy.
V červnu tam určitě budu (bydlím i na jiném místě). Třeba někdo v okolí pěstuje šalvěj, kde si budete moci koncem května odlomit několik větviček. Důležité je odlomit větvičku i s 'prdýlkou'=kde se budou vytvářet kořeny. Řízek by měl být asi 15cm dlouhý. Z té části řízku, která půjde do země, se ostraní listy (zamezení vzniku chorob). Vršek řízků se zaštípne, aby se jim ubrala síla na růstu a vyprovokoval se růst kořenů. Napíchají se na zahrádce do země na slunečném, ale chráněném místě a zakryjí se např. zavařovací sklinkou. Pozor, aby se na slunku neuvařily. Já strčím ruku pod nadzvednutou sklenici a cítím jak moc jim je teplo, když tak sklinku odklopím a na noc opět přiklopím. Až začne růst, sklinka se může uklidit. Hotovo. Začneme zaštipovat. Já ji pěstuji v záhonu, ohraničený buxusovým plůtkem. Moc hezký pohled na kontrastní zelené barvy a na množství včeliček, čmeláků a motýlů, kteří šalvěj milují. Po odkvětu nestřihám, protože odkvetlé stonky jsou moc hezké. Několik si jich dávám i do vázy. Trochu mi vadí stříhání na jaře. Nemohu se vyznat ve spletici zdřevnatělých stonků a množství nových výhonků. Musím více dávat pozor, kam směřují nové výhonky a na jejich množství . Stříhám podle svého instinktu asi jako levanduli a taky několik starých větví vystřihnu úplně pryč. Šalvěji stačí ochrana keře nebo zídky, aby na ně nefoukal mrazivý vítr v zimě. U nás fouká většinou z východu. Ještě dodám, že tento postup řízkování používám k rozmnožování u většiny rostlin (levanduli, buxus, tis, tůje, máty.....) Některé stromy, keře a rostliny se takto rozmnožovat nedají např. kdoulovec, vilíny. Při tomto druhu rozmnožování mám jistotu, že mi vyroste stejný keř, ze kterého jsem řízek odebrala. V dnešní době hybridů hrozí po vysazení semen, že vyroste rostlina jalová nebo jiná. Vždy překvapení.
Semena šalvěje lékařské bývají v prodeji v supermarketech, nebo v zahrádkářských prodejnách.
Co se týká řezu, je lepší počkat, až rostlina vyraší a pak ostříhat suché konce nad vyrašeným výhonkem, nebo prostříhat, je-li keřík moc hustý. Pokud nebudete chtít získat semena, raději odkvetlé lodyhy sestříhněte, aby tvorba semen rostlinu zbytečně nevysilovala.
Janko, víte co je zajímavé, že jsem ještě nikdy nenašla mladou rostlinku pod keříkama. Že by ta moje šalvěj byla neplodná
???

![]() | Salvia - šalvěj Šalvěj: ozdoba, léčivka i koření v jednom Šalvěj (Salvia) patří k nejrozšířenějším léčivým a kořeninovým rostlinám. Její sametové listy chutnají k mediteránním rybím a masitým jídlům a přispívají k jejich lepší stravitelnosti … |
BURDA Praha spol. s.r.o. | 07.07. 2018 | |
![]() | Salvia splendens SELLO - šalvěj Pochází z Brazílie. Rostliny jsou vzpřímené, mají keřovitý vzrůst a dle odrůd jsou 25 až 40 cm vysoké. Květy jsou v lichopřeslenech na konci rozvětvených lodyh … |
Garten.cz | 11.12. 2001 | |
![]() | Salvia officinalis - šalvěj lékařská Šalvěj lékařská se u nás pěstovala už ve středověku. Naše babičky sice netušily, co se o ní říkalo za dob Galena (pokud roste na zahrádce šalvěj, není třeba se chystat na smrt), přesto se u nich těšila velké úctě. Ještě koncem devatenáctého století … |
Vydavatelství ERA | 11.02. 2007 |