Dotaz: Potřebovala bych poradit s přesazováním paprik. Můžu papriky při přesazování do zahradnického substrátu "utopit" až po listy,jak se to dělá u rajčat,nebo musím zasadit ve stejné rovině jak vyklíčily? Nemám s paprikama a jejich pěstování žádné zkušenosti. Děkuji.
Odpověď: Papriky přepíchej stejně, jako rajčata - běžně se to tak dělá, stejně se sázejí např. i kedlubny. Navíc papriky a rajčata patří do stejné čeledi, tudíž mezi nimi není až takový rozdíl. Ze stonku, ponořeného pod povrch půdy, mohou vyrašit dodatečné kořínky - je to jeden z důvodů, proč se to tak dělá. Druhý důvod je zlepšení stability rostlinky.
Já jsem amatér v pěstování paprik. Loni jsem je dávala poprvé a nic z nich nebylo. Letos jen žasnu jak rostou. Mě zase kamarád poradil, že mám zarýt slepičí trus, tak jsem to udělala. Nevím,jestli je to tím,ale na jedné malé sazeničce bylo najednou sedm paprik. Některé jsem utrhla brzy,protože jsem měla strach,že to tak malá sazenice nezvládne. Přidám foto,ale není moc kvalitní.
Ze své zkušenosti vím, že ředěný slepičí trus je vynikajícím hnojivem nejen na květiny, ale i na zeleninu a ovoce....zalévám s ním jahody, ale i papričky, které jsou košatější a mají desítky plodů....do konve přidávám jen trochu aby voda byla jako slabý čaj...zatím se mi toto hnojení velice osvědčilo....
Říká se, že papriky mají rády dostatek vody...hlavu mají mít na světle a nohy ve vodě....když k nim obden přidáte slepičince, slabý výluh, odmění se Vám krásným vzrůstem, ale i mnohými plody....
Nedávno jsem se do kamaráda,pěstitele dozvěděla radu,tak doufám,že se letos osvětčí.Poradil mě až budu vysazovat papriky na zahradu,tak mám pod každou papriku do země zapravit kostní moučku,údajně to paprikám stačí jako hnojivo po celou sezonu. Kostní moučku jsem si koupila, dá se dobře sehnat a půl kila stojí 59,-
Někde jsem slyšela, ža paprika je vlastně vytrvalá rostlina. Od té doby vždy několik paprik přezimuju, je to výhodné, v únoru - březnu už jsou to bohatě rozvětvené a statné rostliny, které mají výrazný náskok před těmi z výsevu. Jenom s přesazováním (když je vyrývám na podzim ze skleníku) se musí opatrně, musí mít dostatečný bal.
Já tedy sazenice paprik kupuji, nepředpěstovávám, sázím po dvou k sobě, mezi ně dám tyčku, abych je měla k čemu přivázat. Při sázení jim dám ke kořenům kompost. Dozvěděla jsem se od známé, že v Maďarsku při pěstování paprikvyštipují květy. Vloni jsem to poprvé zkusila a nejméně po třech rozvětveních vždy prostřední květ z těch tří, co se tam vyskytují vyštípla. Násada paprik, množství rozvětvení a pak i úroda byla do té doby nevídaná. Chce to jen nelitovat a odrbat. Za každý vyštípnutý se dočkáte nejméně dalších 4-6 paprik.
czgenicka Paprika po vyštípnutí prostředního poupěte
Přídám k tomuto tématu i moji radu: Dozvěděla jsem se od známé, že v Maďarsku při pěstování paprikvyštipují květy. Vloni jsem to poprvé zkusila a nejméně po třech rozvětveních vždy prostřední květ vyštípla. Násada paprik, množství rozvětvení a pak i úroda byla do té doby nevídaná, takže se podělím o tento recept. Chce to jen nelitovat a odrbat. Za každý vyštípnutý se dočkáte nejméně dalších 4-6 paprik.
Takto sázím papriky já. Na parapetu nechám vyrůst v substrátu, přesadím a dám do nevytápěného skleníku, po zmrzlých vysadím řádek papriky a řádek rajčat.
Dotaz RH: Dobrý den, už mnoho let zasazuji do kelímku po dvou paprikách letos mi řekla kamarádka, že dává po jedné tak prosím jak je to nejlepší? Odpověď EH: Dávám po dvou do kelímku a když mají pravý listek přihnojím malinko nějakým zrníčkem cereritu. Pozor nepřehnojit.
Odpověď ST: Vysazování paprik po dvou je tradice, která přetrvává od začátků pěstování někde v 19. století, kdy se teplomilným odrůdám u nás pochopitelně moc nedařilo. Proto je sadili po dvou, že se budou navzájem podpírat, chránit před mrazíky a že logicky, když se zasadí více rostlin, tak alespoň část přežije. Od té doby se vyšlechtilo spousty druhů, odrůd a variet, které jsou přizpůsobené našemu klimatu a mají větší plody. A hlavně ty s velkými plody bych do dvojic nedávala, kořeny si konkurují v přijímání živin, listy zase v přijímání slunečních paprsků a tím fotosyntéze a dozrávání plodů. I když vysadíme dvojice dál od sebe, než jednotlivce, stejně vznikne porost, který se hůře ošetřuje, zavlažuje a přihnojuje, hůř se zjišťuje napadení škůdci nebo nemocemi, hůř se kypří půda kolem rostlin a udržuje v bezplevelném stavu. Nedostatečným přístupem vzduchu později osychají po dešti a mohou se stát obětí plísní nebo houbových onemocnění. A výnosy vyšší nebývají, i když je to jen vlastní zkušenost a zkušenost lidí v okolí.
Odpověď AM: Stačí jedna, dvě si zbytečně konkurují
Odpověď PRŠ: Kelímky vůbec, vysévám do vyhřívaného miniskleníčku a poté přesadim do bedýnek. Kořeny mají silné a hlavně po přesazení do skleníků hlavně téměř ihned rostou a není 14dni prodleva, než se kořeny z kelímků roztáhnou do stran.
Máte-li skleník nebo fóliovník, dopřejte si potěšení z vlastních lilků a paprik. Jejich „pěstitelská sezona“ začíná už na jaře: máte-li v únoru nebo v březnu k dispozici teplé a světlé místo, můžete si předpěstovat kteroukoliv z bohatého výběru odrůd …
Novinkou v sortimentu sladkých rohů je rovný kozí roh BĚLOROŽEC. Má velmi dlouhý plod (i více než 25 cm) se silnější stěnou. V technické zralosti je smetanově bílý, v botanické pak přechází do světle červené barvy. Atraktivní bílé plody, které sklízíme …
Prodlužte si období paprik a feferonek Pěstování paprik a feferonek vyžaduje trpělivost. Od doby květu k plné zralosti zpravidla uběhne 60 až 100 dní: záleží na tom, jakou odrůdu pěstujete. Zralé paprikové lusky se zbarvují červeně, žlutě, oranžově nebo fialově …