Když jsem přehazovala kompost, našla jsem v něm několik larev - drátovců kovaříka. Když jsem je objevila, za sekundu nebo 2 zmizli do hlubin kompostu. Jsou opravdu čilí. My je známe jako škůdce brambor, mrkve, cibule, řepy atd., ve kterých vyvrtávají komůrky. Brouk kovařík je však užitečný. Tak a co teď? Chystám se, že zahrabu do kompostu rozpůlený brambor jako lapač. Za 3 dny se půjdu podívat kolik jsem jich ještě přehlédla při přehazování kompostu. Nechci, aby se moc přemnožili.
Možnosti ochrany v heslech:
1. afrikány ( Tagetes)
2. slepice
3.dusíkaté vápno
4. pastičky z rozkrojené brambory nebo mrkve
5. omezit pěstování mrkve a brambor
Rady od uživatelů z Facebooku:
Odpověď FB: Boj s drátovci je časově poměrně náročný. Hodně pomůže dodržování vhodných pěstebních postupů. Náchylné plodiny (např. mrkev) nevysévejte nejméně dva roky tam, kde se přemnožený drátovec objevil (podle druhu se larvy vyvíjejí 3-5 let). Na pozemcích napadených drátovci vysévejte plodiny k napadení odolné, např. luskoviny, řepku olejnou, hořčici, pohanku. Další důležitou zbraní při boji s drátovcem je intenzivní obdělávání půdy, pomáhá hnojení dusíkatým vápnem (to je však potřeba dostat do půdy). Důležitou roli hraje také zaplevelenost pozemku. Snažte se zbavit pýru. Hlavně nehnojit prasečím hnojem.
Odpověď VŠ: Při silném zamoření, se nemá pět let na záhon sázet brambory a dál sázet jen čistou sadbu.
Doplnění JD: Zkusil bych dezinfikovat dusikatým vápnem, ale není to jistota. Rozhodně bych tam pár let brambory nepěstoval, ideálně nic, kde se sklízí podzemní část.
Všechno jde tak, jak má jít.