Dobrý večer.V bytě se začaly objevovat mušky podobné octomilkám.Po pátrání odkud se berou,jsem zjistil,že v substrátu orchideí.V substrátu jsem objevil bílé larvičky,asi 1mm velké.Poradí někdo,o jaké škůdce jde,a jakým přípravkemse jich zvavit. Děkuji.
Asi jsou to smutnice, které žijí ve vlhku a teplu. Přestaňtě na čas zalévat, zapíchněte do květináče žluté lapače. Dospěláci se chytí na lapače a larvy - jsou bílé s černou hlavičkou 8mm dlouhé můžete udusit, tak že do květináče nasypete 1cm vrstvu pístku. Pokud máte orchidej, která žije v kůře, bude nutné buď počkat až se larvy vylíhnou a chytí na lapač nebo zalít např. rozmočeným tabákem nebo jiným smradem. Mušky nejsou škodlivé, jen larvy. Vajíčka smutnic byly už v substrátu s orchidejí.
Už tady o smutnicích bylo psáno hodně.Taky jsem měla velký problém,jak se jich zbavit a bylo zde psáno: Prolít hlínu postřikem Mospilan. A věřte,zabralo to.
Smutnice - Sciara Přesadila jsem pokojové rostliny do zakoupené hlíny a zanedlouho se objevily Ty malé, létající černé potvůrky. Šla jsem si koupit lepové lapače, ale ta cena.. nevím už přesně, ale určitě 60,- Kč. Nekoupila jsem a přemýšlela jsem na laciné alternativě. Koupila jsem kusovou mucholapku za 5,- Kč. Dala jsem květináče pěkně blízko k sobě a našponovala nad květináče mucholapku, a podařilo se. Mucholapka byla opravdu plná. Škoda, že jsem musela odjet a mucholapky zlikvidovat. Jen jak se vrátím a uvidím jednu jedinou, postup zopakuji.
Vyzrajte na smutnice Smutnice jsou malé černé mušky, které sice rostlinám ani člověku neškodí, ve větším množství jsou však nepříjemné. Nebezpečnější jsou jejich larvy, které žijí v půdě a při nedostatku jiného organického materiálu požírají jemné …