Ing. Miloš Krump: Celer řapíkatý - Apium graveolens var. dulce
Synonyma: Apium dulce, Celeri graveolens
Čeleď: Apiaceae - miříkovité
Celer řapíkatý byl už pěstován v antických dobách. Do Evropy se dostal na počátku středověku z Itálie.

Pěstuje se hlavně v přímořských státech Evropě, kde se mu velice dobře daří.

Typické aroma vytváří silice se složkou sedanolid. Obsahuje rovněž glykosidy apiin a limonen. Celer řapíkatý má také diuretické účinky díky vysokému obsahu minerálních látek, vápníku a sodíku.

Využívá se především při přípravě polévek, příloh či do zeleninových salátů.
Editoval Miloš Krump (04.12. 2016 10:16:35)

Patřím mezi členy Specializovaných základních organizací ČZS Gladiris, Martagon a Rosa klub ČR
cz
Celer řapíkatý (Apium graveolens var dulce)
Celer řapíkatý (Apium graveolens var dulce)
cz
Celer řapíkatý (Apium graveolens var dulce)
Celer řapíkatý (Apium graveolens var dulce)
Ing. Miloš Krump: Celer řapíkatý - Apium graveolens var. dulce
Celer řapíkatý je dvouletá zelenina z čeledi Apiaceae, která v prvním roce vytváří mohutnou růžici silně řapíkatých listů s dlouhými silnými řapíky barvy bílé, žlutobílé, nafialovělé či zelené.
Velice mělce koření, tvoří vřetenovitý kořen, lodyha je přímá, kruhovitá a přeslenovitě větvená. Listy jsou lesklé 1 až 2 krát zpeřené, dolní peřenosečné a horní laločnaté. Květy jsou drobné, bílé. Květenství jsou složené okolíky. Plodem je aromatická žebernatá a vejčitá vydutá dvojnažka hnědé barvy.
Apium graveolens var dulce - celer řapíkatý

Apium graveolens var dulce - celer řapíkatý


Patřím mezi členy Specializovaných základních organizací ČZS Gladiris, Martagon a Rosa klub ČR