Ing. Miloš Krump: Pažitka pobřežní - Allium schoenoprasum
Pažitka pobřežní se u náš pěstuji již od 16 století. Používá se hlavně do polévek pro zlepšení chuti, na namazný chléb či do pomazánek. Obsahuje značné množství vitamínů, hlavně vitamín C, B1, B2, betakaroten a minerální látky..

Typickou vůni této rostlině dodávají právě silice.

Lidové názvy: česnek pažitkový, luček, luk drobný, šnitlík, šnytlich.

Patřím mezi členy Specializovaných základních organizací ČZS Gladiris, Martagon a Rosa klub ČR
cz
Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)
Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)
Ing. Miloš Krump: Pažitka pobřežní - Allium schoenoprasum
Allium schoenoprasum se rozmnožuje semeny či dělením trsů. Semeno se vysévá v dubnu až v květnu. Půda by měla být humózní, přiměřeně vlhká a hlinitopísčitá. Na jednom stanovišti ji lze pěstovat 2 a více let.
Sklizeň listů se provádí když je porost vysoký alespoň 15 cm.

V zimních měsících a v předjaří se Allium schoenoprasum přirychluje. Trsy vyspělých cibulek se hrnkují, přirychlovat se může i na záhonech pod foliovými kryty.
Allium schoenoprasum - pažitka pobřežní

Allium schoenoprasum - pažitka pobřežní


Patřím mezi členy Specializovaných základních organizací ČZS Gladiris, Martagon a Rosa klub ČR
Další informace v článcích o rostlinách
Allium schoenoprasum - pažitka pobřežní (KNIŽNÍKLUB) Allium schoenoprasum - pažitka pobřežní
Pochází ze Severní Ameriky, Evropy a severní Asie (jediný druh rodu Allium, který je domácí jak ve Starém, tak Novém světě). Pažitka náleží do čeledi česnekovitých (AIIiaceae) a je nejmenší jedlou cibulí. Chutné jsou jak její dlouhé tenké listy a květní …
Euromedia Group k.s. | 04.07. 2017