Martina Hájková: Dotaz: Jaké jsou prosím rozdíly v chuti a trvanlivosti u těchto jablečných odrůd: Topas, Rukliva, Rezista, Golida, novošl. 665? Děkuji.

Odpověď: Topas - dužina je krémově zbarvená, pevná, křehká, velice šťavnatá, sladce navinulá, výrazně aromatická. Konzumně zralá v listopadu a ve sklepě si udržuje pevnou dužinu do března až dubna. Rezista - dužina je žlutavá, středně zrnitá, méně šťavnatá, chuť je harmonická, sladce navinulá až navinule sladká s příjemným aroma. Konzumní období leden, březen. S ostatními odrůdami nemám bohužel zkušenosti.

Zdroj: Zahradní rádce Martiny Hájkové, Marigreen s.r.o.
Další informace v článcích o rostlinách
Tradiční červené odrůdy jablek Tradiční červené odrůdy jablek
’Holovouské malinové’ je velmi stará česká odrůda. Do světové literatury i do filmového zpracování se dostala díky českému spisovateli Haškovi a jeho Dobrému vojáku Švejkovi …