Ing. Miloš Krump: Hadí mord španělský - Scorzonera hispanica
Další názvy: černý kořen

Scorzonera hispanica pochází ze Španělska. Je velice chutnou zeleninou hlavně pro diabetiky. Z botanického hlediska je to dvouletá rostlina z čeledi Asteraceae, která v prvním roce vytváří zdužnatělý, válcovitý vřetenovitý kořen s černou nebo tmavohnědou pokožkou a bílou dužninou. Listy tvoří přízemní listovou růžici a jsou kopinaté, oválné a celokrajné. Ve druhém roce se vytváří lodyha se žlutými květními úbory. Plodem je úzká dlouhá žlutá nažka.

Černý kořen obsahuje asi 1, 8 % bílkovin, 1 % lipidů, 10, 6 % sacharidů, 2,3 % vlákniny a 1 % popelovin. Z minerálních látek je zde zastoupen Ca, Mg, Fe, P, Cl, K, Zn, a S.
Scorzonera hispanica - hadí mord španělský

Scorzonera hispanica - hadí mord španělský

Scorzonera hispanica - hadí mord španělský

Scorzonera hispanica - hadí mord španělský


Patřím mezi členy Specializovaných základních organizací ČZS Gladiris, Martagon a Rosa klub ČR