Ing. Miloš Krump: Hadí mord španělský -
Scorzonera hispanicaDalší názvy:
černý kořenScorzonera hispanica pochází ze
Španělska. Je velice
chutnou zeleninou hlavně pro
diabetiky. Z botanického hlediska je to
dvouletá rostlina z čeledi
Asteraceae, která v prvním roce vytváří
zdužnatělý,
válcovitý až
vřetenovitý kořen s černou nebo tmavohnědou pokožkou a bílou dužninou. Listy tvoří přízemní listovou růžici a jsou
kopinaté, oválné a celokrajné. Ve druhém roce se vytváří lodyha se žlutými
květními úbory. Plodem je úzká dlouhá
žlutá nažka.
Černý kořen obsahuje asi 1, 8 %
bílkovin, 1 %
lipidů, 10, 6 %
sacharidů, 2,3 %
vlákniny a 1 %
popelovin. Z minerálních látek je zde zastoupen Ca, Mg, Fe, P, Cl, K, Zn, a S.